آلزایمر چیست و چگونه میتوان از افراد مبتلا به این بیماری مراقبت کرد؟
از جمله بیماریهای رایج بین جامعه سالمندان، آلزایمر یا بیماری فراموشی میشود. در واقع این بیماری باعث ایجاد اختلال در حافظه کوتاه مدت و بلند مدت میشود. در نتیجه خطرات جسمی و روانی بیماران این جامعه را همیشه تهدید میکند. به همین دلیل این افراد نیازمند مراقبت و حمایت ویژهای هستند.
آلزایمر چیست؟
زوال عقل به اختلالات فرایندهای روانی به دلیل بیماری در نواحی عضوی مغز گفته میشود که دارای درجات مختلف است. بارزترین نوع زوال عقل، بیماری آلزایمر یا فراموشی میباشد. این بیماری به صورت تدریجی باعث تضعیف قدرت یادآوری خاطرات و افکار کوتاه مدت یا بلند مدت میشود. در نتیجه حتی در مراحل اولیه بیماری، باعث تحلیل رفتن تواناییهای ذهنی میشود.
در نوع خفیف بیماری آلزایمر، فرد مبتلا حواس کوتاه مدت خود را از دست میدهد. همین امر موجب کاهش سرعت در به یاد آوری اسامی، آدرس مکان یا وسایل، گفتگو، حوادث و… میشود. در نوع شدیدتر این موارد به فراموشی سپرده خواهد شد. فرد در این صورت نمیتواند اسامی آشنایان و دوستان خود را به یاد آورد. آدرس خانه یا محل کار خود را نمییابد. وسایل خود را به طور مرتب گم میکند و به یاد نمیآورد که دقایقی قبل درباره چه چیزی صحبت یا فکر کرده است.
این اختلال اغلب جامعه سنین ۶۵ سال به بالا را تهدید میکند. متاسفانه افراد بالای ۶۵ سال مبتلا به دیگر بیماریهای رایج مربوط به کهولت سن مانند فشارخون، امراض قلبی، دیابت، مشکلات ریوی و… نیز میباشند. همین امر موجب افزایش حساسیت در امر مراقبت از این اشخاص میشود.

راههای تشخیص
نشانههای بیماری آلزایمر اغلب مشابه به نشانههای بیماری دیگر میباشد. اما چناچه شخصی درگیر با چهار یا پنج علائم زیر باشد؛ با به پزشک خود مراجعه نماید:
- اختلال حافظه در فعالیتهای روزمره
- اختلال در انجام کارهای عادی مثل غذا پختن
- ضعف در گفتار
- گم کردن زمان و مکان
- اختلال در تصمیمگیری
- اختلال در تفکر ذهنی
- استفاده نادرست از وسایل
- کاهش انگیره
- منزوی شدن
- عصبی بودن
تشخیص این بیماری از بین مجموعه بیماریهای مشابه بسیار دشوار میباشد. پس برای تشخیص قطعی، باید آزمایشات گوناگونی تحت نظر پزشک صورت گردد. سپس روند درمانی زیر نظر متخصص مربوطه انجام شود. دقت فرمایید که از انجام خود درمانی اکیدا خوداری فرمایید.

۵ عاملی که احتمال ابتلا به آلزایمر را افزایش میدهد:
جامعه آماری افراد مبتلا به فراموشی در ایران بیش از ۷۰۰ هزار نفر است که هر ۷ دقیقه یک نفر به این جامعه اضافه میشود!
اما چه عواملی باعث افزایش احتمال ابتلا به بیماری آلزایمر میشود؟
- سنین بالا
- تاریخچه خانوادگی
- افسردگی
- کم تحرکی
- کم خوابی
- مصرف زیاد نمک
- اضطراب
- دخانیات
- دیابت
- فشار خون
- اضافه وزن
- بیماریهای دهان و دندان
- التهاب و عفونتهای شدید
قابل ذکر است که از دست حافظه اغلب با آلزایمر اشتباه گفته میشود؛ که عوامل بالا ممکن است تنها باعث تخلل در عملکرد حافظه شود.

پیشگیری از ابتلا به آلزایمر
به دلیل ناشناخته بودن عامل اصلی ابتلا به فراموشی، تا به امروز روش قطعی برای جلوگیری از آن کشف نشده است. اما بدیهی است که با رعایت چند نکته میتوان احتمال ابتلا به فراموشی را کاهش داد.
چه عواملی باعث کاهش احتمال ابتلا به بیماری آلزایمر میشود؟
- تغذیه سالم
- قهوه
- چای سبز
- بلوبری
- مغزیجات
- مصرف امگا ۳ و ماهی
- ورزش
- پیاده روی
- فراگیری زبان جدید
- حل جدول
- معاینه چشم
- کنترل فشار خون
- کنترل دیابت
- کنترل کلسترول
- حفظ سلامت دهان و دندان
- جلوگیری از اضافه وزن
- معاشرت و داشتن روابط اجتماعی با دیگران

درمان
همانطور که گفتیم عامل اصلی آلزایمر ناشناخته است؛ به همین دلیل درمان قطعی این بیماری نیز کشف نشده است. روند درمانی افراد مبتلا به آلزایمر اغلب شامل درمانهای علامتی، اختلالات رفتاری و مصرف داروهای کاهنده سیر پیشرفت بیماری است.
اگرچه که با توجه به گزارشات داده شده؛ محققین و پژوهشگران دانشگاه MIT آمریکا در آزمایشات مربوط به درمان فراموشی بر روی موشهای آزمایشگاهی پیروز بودهاند. همین امر باعث افزایش امیدواری برای یافتن روش درمانی در آینده، پس از موفقیت آمیز بودن آزمایشات روی انسان شده است.

مراقبت و پرستاری از بیماران آلزایمر
بیماری آلزایمر به دلیل اختلالات حافظه که برای بیمار ایجاد میکند؛ باعث به خطر افتادن امنیت فرد میشود. همچنین به دلیل شایع بودن این بیماری در سنس بالا، فرد ممکن است مبتلا به بیماری دیگری باشد. به همین دلیل احتیاج به پرستاری و مراقبت تمام وقت دارند. یکی از مشکلات اصلی افراد مبتلا به فراموشی، به یاد نیاوردن آدرس محل زندگی خود است. در این زمان گم شدن سادهترین خطری است که این عزیزان را تهدید میکند.
به این منظور روشهای متعددی به اطرافیان مبتلایان به فراموشی پیشنهاد میشود. یکی از راههای کاربردی استفاده از ردیابها میباشد.
ردیاب پین شو یکی از نرم افزارهای با دقت بالا در این زمینه است که کار با آن بسیار آسان و راحت میباشد. کافیست این نرم افزار را بر روی گوشی خود و شخص مقابل نصب کنید؛ سپس در هر زمان و مکانی فرد مورد نظر را ردیابی کنید. حمایت و مراقبت از عزیزانتان با کمک پین شو حتی با موقعیت مکانیهای بسیار دور نیز میسر است.
پینشو یک نرمافزار کاربردی برای ردیابی افراد بدون اینترنت است.
مشاوره و پشتیبانی:
051-4225-6641
0902-4040-897
[…] مبتلایان بیماری خاص […]
[…] […]